Saturday, December 31, 2016

Bye bye 2016

Berjaya lepaskan diri dari belenggu hutang seperti yang dirancang hehe. Yang lain-lain tu, alhamdulillah biasa-biasa sahaja. Semoga tahun 2017 nanti terisi dengan momen-momen yang lebih indah.

Pendeknya entry. Macam status fb pula haha!


Wednesday, December 28, 2016

Dahlia

Anak aku nampak ada biskut dahlia dalam katalog tupperware. Lalu direquestnya sebalang. Emmm...best juga kalau dapat makan biskut ni. Nak tunggu raya lambat lagi. Jadi kena buat sendiri la jawabnya.

Hasil pencarian di fb, aku decide untuk try resepi dari kak Azlina Ina. Aku buat setengah adunan saja. Manatau tak jadi kan. Mudah saja rupanya. Seronok buat dengan anak-anak.

Sebelum dibakar

Sedang dibakar

Dah siap!!

Sekian. Next time buat lagi hehe


Monday, December 26, 2016

Akikah

Sentap pula hati makcik ni. Tu haa pakcik ngko nak buat akikah, tapi segala perancangan tak dibagitau pun ke makcik! Makcik tau pun sebab ada orang lain bagitau. Dari A sampai ke Z langsung tak bisik sikit pun ke makcik ni. Sibuk merencana dengan orang lain ibarat anak itu bukan anak makcik, makcik tak perlu tau apa-apa. What the hell ko pakciknya?!

Makcik tau la makcik ni tak keje. Duit kepuk kepuk kepuk kepuk 4x tu semua ekau yang punya. Tapi ko mesti ingat pakciknya, anak itu ana yang usung sana sini dalam rahim ana ni. Bukan sekejap. Melahirkan pun ana yang rasa, ente duk tepi tengok saje. 4 hari ana sorang-sorang berjaga di spital tanpa ente. Banyak lagi kalau nak diungkit...katalah aku tak ikhlas. Tapi kalau x diingatkan hang memang tak tau. Ibarat semua berlalu dengan aman-aman aja. 

Sekarang ni tinggal tunggu hari kenduri saja sebab semua pakcik ko dah plan baik punya. Tahniah la pakciknya.

Mungkin pakcik ko tu tak tahu, makcik ni dah lama berhajat nak buat sendiri kenduri akikah anak. Dari anak pertama lagi tahu tak pakciknya?? 

Gambar ihsan google.

Sekian drama sendu tengahari ni hehe. Jangan sentap-sentap yah. Sapa-sapa nak info tentang akikah, boleh tengok >> sini <<


Thursday, December 22, 2016

Kuih Ketayap

Demam little hero dah ok. Paling panas pun tak cecah 38°C. Setelah memberikan extra effort untuk jaga anak yang demam, so harini kita belanja la pasukan bantuan dengan kuih kegemaran dia. First time buat ni. Ikut resepi kat google je...

Tadaa...antara yang cun rupanya. Rasa semua sama.

Haa...macam-macam bentuk jadiknya. Gemuk, panjang, slim, pendek, berlobang-lobang, koyak-koyak...hahaha. Dari segi rasa, macam kuih kat hotel beb!! Haha kidding. Rasanya biasa-biasa saja. Bole la buat makan anak beranak...next time buat lebih bole bagi kat jiran sebelah.


Anak Demam

Kisah pagi-pagi buta semalam...

Baby boy ku demam panas. Macam biasalah, panasnya on off bergantung pada kesan ubat. Sementara nak tunggu suhu badan baby boy ni turun, meh kita 'bersihkan sawang' blog nih.

Dah lebih sejam ni berjaga. Pukul 3pagi tadi terjaga anak nangis. Bila sentuh badan dia, amboi panas betul. Segar terus mataku sambil bangun kejutkan pasukan bantuan haha. Check suhu, 39°C++. Apalagi...terus la pegi amik tuala kecik dengan air suam-suam kuku sebesen kecik. Terus lapkan badan dia. Pasukan bantuan pula siap sedia nak masukkan ubat punggung.

Lepas bagi ubat, aku teruskan aktiviti lap-lap badan. Sesekali check suhu di beberapa bahagian badan dia. Pasukan bantuan dah selesai tugas, bole sambung tidur sebab esok nak masuk ofis pula. Aku takpa, esok siang bole tidur bila ada masa yang sesuai.

Ni alhamdulillah suhu dah turun 37°C. Anak pun dah tidur. Pampes pun da tukar. Maka, boleh la kita tidur-tidur ayam sebelah anak. Ni dah masuk hari ke-3 anakku ni demam. So siang nanti kalau panas datang lagi, kena bawak pegi jumpa dokter lagi. Moga cepat sembuh my little hero!


Sunday, December 18, 2016

Kek Coklat Moist

Sebenarnya nak buat kek coklat cheese yang tengah viral tu. Tapi anak-anak tak berapa suka makan cheese (begitu juga dengan emaknya haha). Maka buatlah kek coklat moist biasa. Letak nipis filling coklat cheese dan topping coklat ganache...dan hias dengan cheese putih (lorek guna pisau saja hehe)

Letak atas tutup periuk pun jadik..haha!
Tik tok...tik tok...siap!! Next time buat dalam bekas kecik-kecik pulak ^_^


Tuesday, December 6, 2016

Kek Lapis Masam Manis

Kali ni try buat kek lapis masam manis pula. Setelah kek lapis cadbury haritu menjadi dengan horror nya, maka kali ni ada sedikit kurang keyakinan. Tapi tak apa, kita cuba saja. Dan hasilnya....not bad ^_^. Sebagai newbie, saya amat berpuas hati dengan hasil melapis kali ni.

Rupa asal. No filter no edit.

Sangat moist tapi agak manis


Seperti biasa, housemate menjadi mangsa kerana mereka perlu mengambil risiko mencuba hasil baking saya yang kadang menjadi, selalunya tak menjadi...hahaha. Tapi kali ni, jumlah tester bertambah. Kebetulan keluarga ipar saya datang bertandang. Terima kasih sudi mencuba. Maaf sebab masih belum perfect kejadian kek lapisnya.

Next time kita try lagi dengan sedikit penambahbaikan di mana-mana yang perlu.


Saturday, November 26, 2016

Birthday Boy

Harini genap setahun usia Umar, anak mama. Hasrat nak bake sendiri kek birthday tak kesampaian pula. Lain kali lah huhu. Disebabkan memang niat nak bagi budak-budak ni makan kek harini, jadi beli sajalah jawabnya.

Lepas ambik anak dari tadika, kami ke kedai kek. Dalam kepala ni dah plan nak pegi Mr.DIY beli deko-deko untuk birthday party (party lah sangat kan hahaha). Tapi tak jadi. Sebabnya birthday boy dah ter'poo-poo'. Dah sampai kedai kek ni...maka terus la masuk kedai oder kek itu ini dan terus balik. Mana nak tau dia nak 'melepas' sebab tadi sebelum keluar dia dah ada poo-poo sekali dah huhu.

Dah balik tu aku malas la nak keluar lagi pegi cari deko. Tak payah la...Dan terus la terkocoh-kocoh goreng mi...mi nenek nama dia hahaha. Sebabnya, time balik kampung haritu nenek (mak aku) ada goreng mi ni & anak-anak aku suka betul dengan mi ni. Bukan anak-anak je, aku pun suka! Dah siap goreng mi, sambung prepare itu ini. Dalam pukul 2ptg camtu settle. Dah boleh makan hehehe.

Event: Birthday Umar
Attendee: Mama, Kakak, Abang, Birthday Boy. (Abah xde sebab abah keje)
Menu: Kek 4 potong 4 jenis, mi nenek, kek pandan kukus, rainbow cookies (kek pandan kukus & rainbow cookies ni jugalah yang kakak bawa pegi tadika pagi tadi untuk jamuan...kongsi menu gitu hehe), air kosong je

Hahh...meriah uols!! ^_^

Lagi 3 ni simpan untuk makan dengan abah

Homemade Rainbow Cookies

Homemade Kek Kukus Pandan Premium hehe


Last sekali, Birthday Boy terbalikkan mangkuk mi mama ke lantai. Nasib la semua dah kenyang...dan nasib juga tinggal beberapa urat mi + bawang-bawangan je dalam mangkuk tu haha!

Alhamdulillah...happy tummy, happy family ^_^
Esok atau lusa turn abah pulak belanja kita makan...belated birthday gitu (^_^)v


Saturday, November 19, 2016

Kek Lapis Cadbury...1st try versi cobaaaannnnn T_T

6jam yang sia-sia. Mari kita berhuhu malam ni...

Bermula dengan bahan tak cukup, gigih jugak meredah cuaca yang mendung2 nak hujan untuk pegi beli stok bahan. Angkut anak2 dengan adik ku skali.

Pastu time nak mula sediakan bahan timbang2 semua, anak kecik pula meragam. Lapar agaknya. Settle tu, anak2 yang besar sikit pulak nak itu nak ini. Biasa la, time aku melepak melepek tak tau nak buat apa diorang x kacau. Time aku ada kerja atau nak tido, time tu jugak la request diorang menderu-deru datang ke aku haha.

Time melapis pulak, anak2 cuit-cuit coklat aku. Aih...tak bagi kesian pulak. Masa membakar melapis, asik penuh je meja ni dengan diorang. Main itu main ini, amik cake tester cucuk2 kek huhu...sabar jela.

Kek lapis tak menjadi kali ni. Rugi butter mahal ku 450g, teloq 10 bijik, tepung, gula, susu pekat, coklat, letrik, air, tenaga, etc... Paling rugi is masa rehat & bonding time ku with the family yang pergi begitu sahaja...waaaaaa

Ni dah tak jadi ni, laki ku pulak tanya2 kenapa x jadi, kenapa itu, kenapa ini...huhuhu macam pesalah kena soal siasat huhu. Dia x marah..tapi yela, dia yang keluar modal belikan semua kan.

Sedih wey!! Jaga kau kek lapis cadbury...esok2 aku try lagi!! Nak nangis tak berlagu dulu...waaaaa!!!

Hasil bedah siasat...mmmmm

Dah...tidur lah. Mimpikan yang indah2 saja T_T


Sunday, November 13, 2016

Terima Kasih ^_^

Hadiah 6 bulan+ jadi surirumah sepenuh masa...hahaha. Terima kasih Allah, kurniakan rezeki yang tak putus buat kami. Terima kasih awak, berkongsi rezeki dengan kami ^_^

wangi la kami pasni...hohoho


makin mudah kami nak mix2 ^_^

Moga di setiap pemberian MU, kami tak lupa untuk bersyukur.
Moga di setiap perkongsianmu, membawa rahmat dan senyuman buat kita dan mereka.
Moga di setiap doaku, ada kamu...kita...dan mereka ^_^


Friday, August 26, 2016

Bila Kek Jadi BINGKA huhuhu

Haritu aku buat magik kek. Konon-konon nak buat kek, tapi jadi bingka. Huahahaha. Actually, bukanlah rupa bingka sangat, tapi lebih kepada tak naik (kembang). Kelakar ada...sedih pun ada. Newbie in baking la katakan. Rasanya ni kali kedua aku buat kek pisang x jadi. Tak menjadi aje kek ku hehe. Housemate ku senyum sinis je...cis!!

Bingka Pisang huhuhu

Kejadian "bingka" yang tak disengajakan tu hanyalah suatu cabaran dalam baking mem'baking' nih. Kita belajar dari kesilapan ya. Kesilapan kali ni, aku rasa aku pukul gula + telur lama sangat. Plus, bila masuk tepung, speed mixer tu still laju macam masa pukul gula + telur. Boleh rujuk kat >>sini<< kalau nak tau kenapa kek x menjadi.

Dah tak jadi tu, aku try la buat lagi. Sementara stok pisang masih elok. Alhamdulillah...kali ni marvelous!! Yiiiiihaaaaa hahahaa

Next try, kek naik elok je...yeahh!!

Haaa...amekau!! Gebu gitu hehe
Lagi sebulan dua kena try buat kek ni lagi. Asah skill maa...hehe. Next time kena buat lebih sikit. Bole bagi jiran sebelah ni. Kesian jiran asik bau kek je...bukan tak mau bagi kak, keknye x jadik. Kalau jadik tak cukup pulak hihi. Insyaallah next time ye ^_^


Thursday, August 25, 2016

Happy Birthday Kids!!

Sihat itu mahal harganya...uhuk uhukk...

Dalam keadaan yang tak berapa sihat, sempat jugak aku siapkan kek birthday dan brownies untuk budak2 ni. Birthday dekat2...so sambut sekali je. Jimat...juga mengelakkan pengambilan gula dan lemak yang berlebihan haha. Anak sulung kata "Mama..x sedap lah krim putih ni...". Huhuhu... Makanya, next time kena tukar krim coklat la nampaknya.

Hepi Birthday anak-anak ^_^

Rainbow Cake with KitKat n M&M deco...and brownies

Anak sulung dah petah bercakap...5tahun. Yang kedua 3tahun, masih terkulat2 nak sebut 1 perkataan penuh...tapi pada aku ok je sebab dia memang dah banyak improve sepanjang 9bulan ni.

Hepi birthday anak2 mama. Mama & abah sayang kamu, kamu dan kamu ^_^

Tuesday, August 2, 2016

Jemput Jemput Pisang

Pisang emas bawa belayar, masak sebiji di atas peti...
Tapi kalau dah masak seguni, x sempat nak makan habis semua hehe





Sesuai untuk minum petang...kalau rajin, buat lebih sikit bagi kat jiran sebelah ^_^




Friday, July 22, 2016

kek batik untuk jamuan tadika

Pagi ni ada jamuan hari raya kat tadika anak. Makanya, lepas ja dapat jemputan, aku dengan pantas terfikir nak buat kek batik untuk jamuan tu. Mudah dan pantas....dan juga sedap! Kalau nak buat kek lapis boleh juga, cuma amik masa yang agak lama untuk bakar selapis-selapis. Maybe next time lah, tunggu si bongsu ku ni kurang sikit ragamnya. Sekarang ni tak bole nak mengadap kerja lain lama-lama, mula lah dia buat drama sambil tarik kaki ku ni...hahaha.

So...ni lah hasilnya. Aku guna resepi keramat hehehehe. Ada sapa nak oder? ^_^

Nah...hasil untuk disejukkan dlm peti ais

Sebahagian utk dibawa ke tadika ^_^
Rasa kek ni agak kurang manis. Memang saja kurangkan manis...untuk budak2 kan. Harap tetamu kanak2 nanti enjoy lah makan kek batik makcik ni ye ^_^.

Sampai berjumpa lagi. Daaa ~~~



Monday, May 2, 2016

Hari Jadi Mu ^o^

-------------------
|  Throwback   |
-------------------

23Mac
Hari ni bday boyfren mak. Bday yang ke berapa mak malas nak sebut. Biarlah menjadi rahsia mak dan dia kehkehkeh. Mak tak belikan apa-apa untuk dia. Sekadar ajak anak-anak nyanyi lagu hepi bday je...sob sobb. 


S.E.L.A.M.A.T  H.A.R.I  J.A.D.I  S.A.Y.A.N.G
Moga terus kuat & tabah bersama kami. We love you ^_^


*************************************


Dan hari ni pulak 2mei, bday mak. Mak berhasil beli segram dua kat kedai ni...hasil menabung singgit dua selama beberapa tahun hehe. Da lama mak aim baru hari ni dapat. Puas hati mak dapat belanja diri sendiri kat sini walaupun ada sikit suara-suara protes hohoho.

Bibah oh bibah....


Wednesday, April 27, 2016

Kek Lapis Pelangi

1st time melapis...terkejar-kejar dengan baby kecik yang asik nangis nak mintak dukung, kakak ngan abang dia pulak kejap-kejap nak itu nak ini, dan soulmate punya dinner tetap kena sediakan. Macam sotong dah rasa diri ni...satu badan buat banyak kerja. Supermak sangat haha. Nasib baik teman jiwa-jiwa mak sudi tolong jaga baby time mak tekun melapis...fuhh lega sangat.

Hasil melapis

Resepi dapat dari fb:



Share2 resepi. Pada yang berminat, bole la try. Follow sekali empunya resepi ^_^




Friday, March 25, 2016

Idea...

Yaaaa...idea suda mari. Itu diaaa.... Idea apa? Aku tak mau bagitau sekarang, nanti ko tiru haha. Kedekut kan aku? Muahahahaha. Demi survival diri untuk hari-hari mendatang...harapnya tak melingkup lah ya hehe. Kalau melingkup macamana? Ahhh...y care so much? It's nothing to do with you pun. So, rilek2 sudaa ^_^

"Aihhh...sok kerja. Anak kecik ni still x mau tidur. Belum sampai time tidur dia lagi. Makanya...blogging lah lagi. Sambil menyeru idea hehehe"


Sunday, March 20, 2016

Untuk Disewa - Teres 2 tingkat Bandar Sri Sendayan

Ada yang sedang mencari rumah di area Bandar Sri Sendayan?




Untuk maklumat lanjut, boleh la berhubung dengan tuan rumah Encik Zul 017-3026912 (wasap).
*ni bukan rumah mak ye, mak tlg sebar2kan je. Tlg kengkawan hehe.



Monday, March 14, 2016

Jom settle PTPTN guna KWSP - Part 3

Entry sebelum ni rujuk kat >> Part 1 Part 2

Akhirnya...
Gini la rupa surat penyelesaian hutang tu

Terima kasih PTPTN sebab bantu kewangan mak masa nak amik degree dulu. Pasni kalau nak sambung study, mak usahakan untuk apply scholarship pulak. Bukan apa...hutang tu kan komitmen. Jadi tanggungjawab ko untuk membayar. Berat ooo hidup berhutang nih...huhu.

Ohh...kalau korang ada terlebih bayar, kene isi borang untuk tuntut lebihan bayaran tu. Borang tu PTPTN akan email kat korang.

Isi jangan tak isi. Duit maaa...

Alhamdulillah. Sekian.


Sunday, March 13, 2016

Jom settle PTPTN guna KWSP - Part 2

Sambungan dari Part-1

Ok...late post. Baru teringat nak check baki pinjaman PTPTN. Dah lebih 10hari bekerja ni. Haritu kan dah apply settlement dari KWSP. So....mari check thru efes dulu...

Link: efes
*kalau efes tu problem, bertabah la ye uols...try check di lain hari pula k.
Tadaa....!!

Dengan ini, tercapai sudah 1 misi untuk tahun 2016. Duit yang terlebih bayar rm57.03 tu nanti PTPTN akan refund balik masuk akaun bank yang korang bagi masa isi2 form (x ingat form mana satu huhu). [UPDATE 14Mac2016 - kena isi borang untuk buat tuntutan lebihan bayaran tu. Borang diorang bagi by email]

Emm...rasanya kena ada surat dari PTPTN officially said yang korang dah xde pape lagi ngan diorang. Nanti la mak follow up ngn diorang. Sekian dulu.


Saturday, March 12, 2016

Eh eh...ada sale online lah!

Dah lama mak tak shopping online. Ni Zawara tengah sale ni. Aduhai...susut la duit seciput mak dalam bank tu huhu. Tapi tak apa lah, reward untuk diri setelah gigih menabung kekdahnya hehe.

Banyak yg dah sold out ok T_T

Dapat gak sebat selai dua hehe

Sesungguhnya, cimbclicks sejak akhir-akhir ni memang mencabar rasa sabar mak arghhh!!! Next time guna bank lain jela..tunggu sampai cimbclicks ni stable...huh!


Update 14 Mac 2016
Baju mak diorang x bungkus lagi. Sabar menanti hehe.


Friday, March 11, 2016

Ibu Bekerja

Almost 9pm.
Masih belum sempat menjamah makan malam.
Baru selesai settlekan urusan anak2.
Kini berurusan dengan baby kecil pula.
Pergerakan terbatas, hanya boleh duduk sambil main fon.
Lapar...
Letih...
Mengantuk...
Pening...

Ahh..kamu mengeluh? Tidak.
Jadi kenapa luahan kamu begitu? Ada perkara lain mahu sampaikan.
Apa dia?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Company mak ada buat event sempena Hari Wanita Sedunia. Mak menang lucky draw tadi...hohoho. Jimat duit x payah beli losyen yang kebetulan dah expired haha. Sebenarnya mak berangan dapat dumb bell, tapi rupanya dumb bell tu hadiah untuk peserta game. Mmm...xpo lah, mewangi lah mak pasni hehe 
Nombor bertuah saya hari ini ^_^



Thursday, March 10, 2016

Jom settle PTPTN guna KWSP - Part 1

Selangkah ke arah debt free...hehe.

Selasa 2 minggu yang lepas aku pegi kaunter PTPTN di Putrajaya. Niat di hati nak hantar borang Permohonan Pengesahan Baki Pembiayaan (Individu). Nak bayar PTPTN guna duit akaun 2 KWSP. Korang tau kan akaun 2 tu bole buat bayar PTPTN?? Time kat ofis PTPTN tu, ingatkan lambat la proses diorang nak sahkan baki sebab sebelum ni baca review orang, katanya surat pengesahan tu akan dipos. Rupanya time tu jugak PTPTN bagi Surat Pengesahan Baki Pinjaman. Maka, boleh la terus ke KWSP pulak...terus settlekan sebab surat tu valid untuk sebulan je tak silap aku.

Pada sapa2 yang berniat nak settlekan PTPTN, ni ada sikit panduan. Moga memudahkan urusan korang nanti.

Di PTPTN.
- Urusan bermula di kaunter PTPTN.  (senarai cawangan PTPTN)
- Serahkan borang Permohonan Pengesahan Baki Pembiayaan (Individu). Borang ni boleh dapatkan kat kaunter PTPTN atau download dari http://www.ptptn.gov.my/web/guest/borang2. Nak senang korang isi siap2 kat umah. Nanti tinggal submit je kat kaunter.
- Diorang akan proses permohonan korang. Kalau sistem xda masalah dan orang tak ramai sekejap je pun prosesnya. Haritu aku tunggu tak sampai pun setengah jam untuk proses 2 borang, dari mula amik nombor giliran sampai la settle urusan.
- Dah siap proses tu, pihak PTPTN akan bagi:
1. Penyata baki pinjaman
2. Salinan perjanjian asal
- Tak ada bayaran dikenakan ye. Semua free saja.




Di KWSP
- Urusan bersambung kat KWSP pula. Sila pastikan korang bawak:
1. Penyata baki dan salinan Perjanjian Asal Pembiayaan (dapat dari PTPTN)
2. Transkrip dan salinan
3. Degree cert dan salinan
4. IC dan salinan
- Sebaiknya bawak item no 2-4 kat atas ni ke PTPTN jugak. In case diorang nak tengok.
- Isi borang. Aku tak ingat nama apa tapi korang gi je mintak orang kat kaunter pertanyaan tu, kata nak borang bayar PTPTN guna akaun 2. Mintak dengan sopan ye hehe.
- Amik nombor giliran. Da sampai turn korang, bagitau je hajat hati nak guna akaun 2 untuk bayar hutang PTPTN.
- Kalau nak buat full settlement, pastikan duit dalam akaun 2 cukup untuk buat full settlement. Bole check amaun akaun 2 kat i-akaun atau print je statement KWSP korang kat kiosk yang disediakan.
- Last skali nanti orang kat kaunter tu akan bagi 1 slip macam kat bawah ni...menandakan urusan dah settle.


Lepas 10hari bekerja, bole la try check baki pinjaman kat efes.



Friday, February 26, 2016

Untuk disewa - Camelia Court Apt, Nilai Impian (IKLAN DITUTUP)

Update: Rumah telah disewakan ^_^

=======================================

1 unit apartment untuk disewa.
Lokasi: Camelia Court Apt, Nilai Impian
Availability: Mac 2016
Sewa bulanan: RM700.00
Deposit: RM1400 (2bln sewa - negotiable) + RM100 (utilities)

Unit Description:
Berada di tingkat 3 (tingkat 1 bermula dari ground floor)
3 bilik, 2 bilik air
Partially furnish - ada sofa 3 seaters, rak tv, katil queen + tilam + almari (utk bilik utama), peti ice, kabinet dapur

Berminat?
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi en.hamzah di 019-7616208 (wasap only)








Saturday, February 20, 2016

Udang Sempoi

Udang bukan sebarang udang
Udang datang dari seberang
Heh heh heh.
TQ to mak, bapak & adik bongsu hantarkan udang dari jauh.

Hiris bawang merah 3-4 bijik, bawang putih 2-3 ulas. Tumis sampai naik bau.
Pastu masuk cili boh (1 sudu besar...ikut la nak pedas mana). Xde cili boh, guna sos cili (5 sudu besar) pun bole.
Kacau2 kejap, pastu masuk air dlm secawan gitu. Masuk asam keping sekeping.
Pastu masukkan udang (udang ni dah diperap dengan kunyit ngan garam. Bole letak serbuk kari sikit kalau nak).
Gaul...gaul...gaul...Kalau nak berkuah, bole tambah air. Try rasa dia. Tambah gula dan garam ikut kesesuaian. Gaul sampai udang betul2 masak.

Tu diaaa...udang galah sepit biru

Cepat dan mudah. Why waste so much time in kitchen if you can make it simple? Dan sedap...(???) Hehehe


Sunday, January 24, 2016

Donat

Resepi ni aku dapat dari fb. Tapi x ingat fb mana sebabnya rajin sangat kumpul resepi kan...save2 gambar, bila ada masa baru tengok balik hehe. Sapa-sapa rasa teringin nak buat donat, ni ada resepi simple. Aku dah try tadi buat minum petang...alhamdulillah menjadik hehe. TQ empunya resepi!!

Untuk buat campuran air tu, mula-mula larutkan dulu gula dalam air suam...pastu baru masukkan mauripan, kacau sikit-sikit je. Biarkan tunggu sampai berbuih.

Cantik kembang donat ni
Sebelum bermandikan gula halus hehe
Just nice je rasa dia. Lepas ni agak-agak nak makan donat, bole la buat sendiri. 


Tuesday, January 19, 2016

Tukar sarung sofa

Hihi...hasil DIY yang tak seberapa. Tapi bole la untuk sementara ni. Kalau koyak, buat sarung baru lagi hihi.


Tak susah sebenarnya nak buat sendiri. Apa yang penting kena sabar dan banyakkan study camana nak buat, nak guna material apa, apa alatan yang perlu...banyak lagi lah. Lagi satu...kena ada tenaga yang kuat untuk terbalikkan sofa dan bertukang hehe.