Tuesday, August 20, 2013

Si Sulung dah 2 tahun ^_^

Genap 2 tahun dah usia anak mama yang sorang ni. Emm...nanti mama dah sehat, adik dah kuat, kita ajak abah celebrate birthday kakak ye. So sementara tunggu hari nak celebrate, apa kata kakak bukak dulu hadiah misteri yang abah belikan semalam ^_^

Hadiah misteri from abah...misteri kah? hehee

Ini budak tak sabar-sabar suh bukak

Hepi bday sayang ^_^

Makin rajin la mama mengemas pasni...



Monday, August 19, 2013

Kisah 13-Aug-2013, 6 Syawal 1434

Alhamdulillah...hari selasa lepas, kami sekeluarga menerima kehadiran seorang lagi ahli baru...hihi. Syukur, bertambah lagi seorang umat Nabi Muhammad ^_^

Sehari selepas dilahirkan

Kronologi pada hari kejadian:
0830 - Ikut asben hantar kakak Jia pegi taska. Kena ikut hantar sebab semalam Jia melalak time di hantar ke taska...panggil "mama...mama..." huhuu. Pas hantar kakak Jia, asben hantar aku balik pulak...                    
1000 - Time tgk tv, perasan ada contraction yang berulang-ulang...tapi timing dia tak consistent. Kekadang jarak 20minit...kekadang jarak 15minit. Some more tak sakit sangat...still bole tahan.
1100 - Contraction makin kerap...jarak sakit tu pon dah maintain every 15minit. Aku bole rasa masa nak bersalin dah dekat...takot tapi tak bole nak elak huhu.
1200 - Mesej asben mintak dia standby isi minyak sume. Ohh..asben keje ye arini, aku sorang je kat umah...tak lama pastu dia sampai. Then kitorang terus ke spital.
1400 - Masuk labour room. Buat CTG dulu. Selesai check-check sume, baru 2cm...nurse suh pegi jalan mana-mana dulu. Adoi laa...time ni memang dah sakit yang tak berapa bole nak ditahan...so aku ngan asben decide balik umah dulu. Amik barang pape yang patut...dan juga amik kakak Jia. Contraction now is every 5mins ye huhuu
1800 - Kali ke-2 masuk labour room. Buat CTG lagik. Emm...baru 3cm kata nurse huhu...azabnya...aku request epidural tapi nurse tu kata kena tunggu bla bla bla (aku tak dapat nak digest dah apa yang dia cakap sebab tengah dok menahan sakit huhuu..). Tak lama pas tu, nurse tu tinggalkan aku sensorang dalam labour room dan....water bag pecah sendiri. Oohhh Emmm Geee~~~ Kena check lagi...dah 5cm. Epidural...mana?? Mana...?? Kali ni nurse tu tak suggest pulak amik epi sebab dah 5cm katanya. Huhuu...tadi tak nak kasi...waaaa...!!!! So the only option untuk kurangkan dan alihkan perhatian aku dari rasa sakit tu is the 'gas'. Gas ape tah nama dia. Ohh ya, disebabkan kami bawak kakak Jia sekali, asben ku tak dibenarkan masuk temankan aku dalam labour room. Memang procedure dia camtu. Diorng tunggu kat ruang menunggu kat luar je. Dalam mamai-mamai aku amik gas tu, aku dapat rasakan sesuatu...the true face of the nurses when you are alone in the labour room...bukan semua, tapi sedikit sebanyak yang lain pun terpalit sama. Time ni, asben ku datang jenguk sekejap-sekejap je sebab takkan nak tinggal kakak Jia sorang-sorang kat luar kan.
1900 - Dipendekkan cerita, dokter pun sampai. Haa...dah sampai masa untuk 'uk uk' heheee. Alhamdulillah, jam 1923, our son was safely delivered ^_^. Pastu time jahit-jahit sume tu aku dah tak peduli sangat dah...sebab sakit nak 'uk uk' tu lagi azab dari sakit dijahit. Cuma maybe orang rasa ngeri bila dengar perkataan 'jahit'...sebenarnye xde mende pon ^_^.

CTG yang pertama...time ni bole senyum lagi

Kakak Jia beria-ia nak baring sebelah adik ^_^


"Fuhhh...nak keluarkan 3.55kg baby is not easy for me...huhu"

Monday, August 12, 2013

5 Syawal 1434

Dah raya ke 5...tahun ni turn celebrate raya kat rumah family asben. Ni raya ke-2 kami sambut raya kat Johor. Tapi kan...dah 2 kali beraya kat Johor ni kan...aku rasa macam tak raya je...haha. Sebabnya...yang 1st dulu aku tengah pantang anak pertama kami...dah nama pantang, kena la dok bertapa kat umah.  Dan kali ni pulak, aku tengah sarat preggy...tunggu hari je nak jumpa anak ke-2. Mana lah larat aku nak mengusung si kecik ni haa ke sana ke mari. Karang tak pasal-pasal aku terberanak kat mana-mana hahaa.

Kesian jugak kat cik abang...aku tak raya, dia pun duduk jugak la kat umah, tunggu orang datang beraya. Emmm...kena fikirkn sesuatu nih. Supaya next time kejadian 'tak beraya' ni tak berulang lagi....hihi.

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin

Mode: Tak sabar nak masuk labour room... ^_^


Sunday, August 4, 2013

Mari Bercuti Panjang ^_^


Nampak tak tulisan kat gambar tuh?? Nampak...? Haaa...start senin depan, aku dah tak masuk opis. Yaaahuuuuu....!!! Dah tak larat rasanya mengadap kerja-kerjaan yang sangat lah menimbun bak bukit-bukau dan gunung-ganang. Sekarang ni team aku memang tengah busy...aku pulak amik cuti panjang...kejam x?? Uhuhuuu..maafkan dakuu~~~ Aku memang perlu bercuti kali ni. Semoga semua kerja kat opis settle tanpa ada big issue.